Dermatologların sık el yıkamaktan tahriş olan ciltler için bakım önerileri


Ece Yalçın tarafından yazılmıştır.

Öyle tahmin ediyoruz ki, cilt bakım rutininiz şu aralar arka plana geçerek yerini daha önemli bir şeye bıraktı: her seferinde en az 20 saniye boyunca el yıkamak! Amerikan Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC), koronavirüsün (ya da yol açtığı hastalık COVID-19’un) yayılmasını önleyecek olan bu basit adımı vurguladığından beri, düzenli el yıkamak hiç olmadığı kadar önemli hale geldi.

el yıkama

Ancak, sürekli el yıkamanın ve dezenfektan kullanmanın (hatırlatma: en az %60 veya daha çok alkol içeren ürünleri kullanın) sonucu olarak çoğu insanın ellerinde aşırı kuruluk ve buna bağlı çatlaklar başladı.

Bununla birlikte, bu uzatılmış yeni el yıkama rutini, ellerinde zaten egzama veya sedef benzeri cilt sorunları olan kişilerin durumlarını daha da kötüleştirdi.

Aşağıda, iki deneyimli dermatolog, salgın süresince güvende kalırken ellerde oluşan tahriş durumunu hafifletecek en iyi el bakım ipuçlarını sunuyor.

İpucu 1: Suyun sıcaklığına dikkat edin

sıcak su ile el yıkama

“Sıcak su, cildin üzerindeki doğal yağları götürdüğü için aşırı kuruluğa neden olabilir,” diyor (New York kurul sertifikalı dermatolog) New Yorklu dermatoloji uzmanı Dr. Y. Claire Chang. “Kuru cilt, zayıflamış cilt bariyerine sebep olurken beraberinde tahriş ve kaşıntıya yol açar,” diye ekliyor Dr. Chang. Bunun yerine ellerinizi yıkarken kuruluğu azaltmak için ılık su kullanın.

İpucu 2: Özel içeriğe sahip el sabunlarına bakın

özel içerikli sabunlar

Hassas ya da iltihaplı bir cilde sahip hastaların, içeriğinde yaygın alerjenler ve tahriş edici maddeler bulunan sabunlardan kaçınmaları önemlidir.

“Ben olsam içeriğinde parfüm, boya, sülfat ve peeling özelliğine sahip madde bulunan tahriş edici içeriklerden sakınırdım. Kokular en yaygın cilt alerjenlerinden birisidir ve sabun, şampuan, yüz temizleyici gibi ürünlerin içinde yer alan yapay kokular hassas ciltlerde döküntüye, kaşıntıya ve iltihaplanmaya yol açabilir,” diyor Dr. Chang.


Ayrıca, el sabunlarında yaygın olarak kullanılan sodyum lauril sülfat gibi temizleyiciler de cildi kurutup tahriş edebilir, yani bunlardan da kaçınmaya çalışın.  

Dr. Chang içeriğinde gliserin, seramid, shea yağı ve Hindistan cevizi yağı gibi nemlendiriciler bulunan sabunların araştırılmasını öneriyor. Aloe vera, papatya ve yeşil çay gibi yatıştırıcı özelliğe sahip malzemeler de sık sabun kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan iltihaplanma ve tahrişi azaltabilir.

Sülfat içermeyen sabun olarak Eyüp Sabri Tuncer’in doğal bıttım yağlı sıvı sabununu deneyebilirsiniz. Doğal ve organik içeriklerle yapıldığı için olumsuz reaksiyon yaratma ihtimali düşüktür.

İpucu 3: Daha yoğun kıvamlı el losyonları alın

New York kurul sertifikalı dermatolog Dr. Yoon-Soo Cindy Bae, tıpkı hassas ciltler için el sabunu alırken olduğu gibi, el kremlerinin de parfümsüz ve hipoalerjenik özellikte seçilmesini tavsiye ediyor.

yoğun kıvamlı el losyonları

İçeriğinde gliserin, seramid, shea yağı ve Hindistan cevizi yağı olan ürünlerin tamamı önerilebilir nitelikte. “Nemi artırmak için losyonlardan ziyade yoğun kremlerin ve merhemlerin kullanılmasını tavsiye ediyorum,” diyor Dr. Chang. “İçeriğinde daha fazla yağ barındırmasından ötürü krem ve merhemlerin nemlendirme özelliği daha fazla, buna karşılık losyonların içeriği daha çok su içeriyor.”

“Başka bir harika ipucu ise, sevdiğiniz el kreminin seyahat boyunu alıp yakınınızda tutarak gittiğiniz her yere onu da götürmeniz” diye ekliyor Dr. Bae. Her el dezenfektanı kullanımınızdan sonra el kremi sürün ki cildiniz alkolün kurutucu etkisinden kötü şekilde zarar görmesin.

İpucu 4: Ellerinizi yıkadıktan hemen sonra el losyonu kullanın

“Ellerinizi yıkadıktan hemen sonra nemlendirici kullanmanız, cildinizi korumak için yapabileceğiniz en önemli şeydir,” diyor Dr. Bae. “Cildi yumuşak ve nemli tutmak için her yıkamadan sonra bu yapılmalıdır.” Dr. Chang de elleri yıkar yıkamaz losyon sürmenin cilt nemini maksimuma çıkardığına katılıyor.

el yıkama sonrası

“Cilt, ellerinizi yıkadıktan sonraki ilk birkaç dakika boyunca en fazla nem emebilme özelliğine sahip,” diye açıklıyor. Eğer, nemlendirici kullanmanın yeni yıkanmış ellerinizin temizliğini etkileyeceğinden endişeleniyorsanız buna gerek yok çünkü Dr. Bae böyle bir şeyin söz konusu olmadığının garantisini veriyor.

İpucu 5: Oda nemlendiricisi alın

“Bir oda nemlendiricisi almayı düşünebilirsiniz-havadan ve sürekli el yıkamaktan kaynaklanan kurulukla savaşmaya yardımcı olabilir,” diyor Dr. Bae.

Soğuk kış ayları boyunca evinizin içindeki sıcaklık, iç mekan havasını kurutur ve dışarıdaki soğuk hava da aynı etkiyi yapar. Değişken hava sıcaklıklarına maruz kalmak cildi sert etkiler ve doğal yağlarını yok eder. Oda nemlendiricileri ortama nem vererek havadaki hidrasyon seviyesini artırırken çevrenin kurutucu etkilerini azaltır.

İpucu 6: Egzama, atopik dermatit ve sedef hastalığını özel bakımla tedavi edin

egzama

“Egzama, atopik dermatit, sedef hastalığı gibi önceden gelen cilt sorunlarına sahip olan insanlar, cilt kuruluğu, iltihaplanma ve zayıf cilt bariyeri gibi durumlar için yüksek risk grubundadır,” diyor Dr. Bae. “Egzama ya da sedef hastalığına sahip hastalar, aşırı kurumuş ciltlerinden ötürü hastalıklarında topikal steroidler ve diğer bazı ilaçlarla tedavi gerektirecek nitelikte alevlenmeler yaşayabilir,” diye ekliyor.

Ayrıca, bu hastalardaki zayıflamış cilt bariyeri, onları mikrobik cilt enfeksiyonlarına daha yatkın hale getirir. Bu nedenle belirtiler ortaya çıkar çıkmaz değerlendirilip mümkün olduğunca kısa sürede tedavi edilmesi önemlidir.

Bu dönemde egzamalarınız ya da sedef hastalığınız için dermatoloğunuzu ziyaret etmekten çekiniyorsanız, doktorunuzdan online muayene talep edebilirsiniz.

Doktorların önerdiği bazı cilt bakım ürünleri

  1. La Roche Posay Cicaplast Baume B5 Onarıcı Krem: “Yağsız ve yapışmayan özelliği sayesinde kullanımı çok basit,” diyor Dr. Bae.

    La Roche Posay Cicaplast Baume B5

    Termal su, shea yağı ve gliserinle zenginleştirilmiş formülü kuru cildi rahatlatır. Bonus olarak, sağladığı matlık özelliği sayesinde kullandıktan sonra ellerde kayganlık hissi yaratmaz.  

  2. Vaseline Petroleum Jelly: Dr.Bae’ye göre bu ürünün içinde cildi tahriş edebilecek hiçbir ürün bulunmuyor. %100 saf vazelinden üretilen bu ürün sorunlu ciltler için iyi bir seçenek.
    vaseline

  3. Neutrogena Norveç Formülü El Kremi:  “Zengin gliserin içeriği sayesinde yüksek nemlendirme özelliğine sahip bu ürün, cildin nem miktarını artırır ve transepidermal su kaybını azaltır,” diyor Dr.Bae.
    Neutrogena Norveç Formülü El Kremi

    %40 gliserin içerdiği için kullanım sonrasında çatlamış ciltte önemli ölçüde nem sağlar.

  4. Vanicream Moisturizing Ointment-Nemlendirici Krem: Dermatologların favori ürünlerinden biri olan bu krem, ellerinde veya vücudunda aşırı kuruluk ya da egzama problemi yaşayan kişiler için iyi bir seçenek.
    Vanicream Moisturizing Ointment
    “Bu ürün ciltte hoş bir etki bırakır ve boya ya da parfüm içermez,” diye ekliyor Dr.Bae.

  5. Aquaphor Healing Ointment-Çok Amaçlı Krem: “Bu ürün, geleneksel olarak kuru ve çatlamış ciltlerin tedavisinde kullanılan lanolini içeriğinde barındıran harika bir nemlendiricidir,” diye açıklıyor Dr.Bae. 

    Aquaphor Healing Ointment

    Gliserin zayıflamış cildi rahatlatırken vazelin çatlamış elleri ve tırnak çevresini tedavi etmeye yardımcı olur.

  6. CeraVe Nemlendirici Krem: Dr.Chang’in ilk seçimlerinden biri olan bu nemlendirici, içeriğinde bulunan hyaluronik asit ve seramid ile cildin koruyucu bariyerinin onarılmasını destekler.

    CeraVe nemlendirici krem

  7. Aveeno Skin Relief El Kremi: İçeriğinde yoğun yumuşatıcı özelliğe sahip gliserin bulunan bu ürün, aşırı kurumuş ciltleri hızla rahatlatır.

    Aveeno Skin Relief

  8. L’Occitane Shea El Kremi: Dr.Chang’in bu seçimi, %20 oranında organik Shea yağı, bal ve Hindistan cevizi yağı içermesi sayesinde kurumuş ve sertleşmiş cildi etkili biçimde yumuşatır.

    L’Occitane Shea El Kremi


Bu blog Ece Yalçın tarafından RealSelf'ten çevrilmiştir.


Yayınlanma tarihi: 30/03/2020

-

Son Güncellenme: 04/02/2021

Başa Dön