Ciltteki Geniş Gözenekleri Küçültmenin 8 Yolu

Cilt Bakımı

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Dr. Sevgi Ekiyor tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Ciltteki Geniş Gözenekleri Küçültmenin 8 Yolu

Hemen hepimizin, özellikle yağlı ve normal cilde sahip olanların en büyük cilt problemi, geniş gözenekler. Bu gözenekler üstelik sivilce, akne sorununa, makyaj yaparken problemlere ve cildin duru, taze gözükmemesine sebep oluyor.

Üstelik neden gözeneklerin olduğunu ve neden genişlediklerini de bilmiyoruz. Mutlaka cilt bakım rutinimizde bir yerlerde hata yapıyoruz. Sorumuzu Medikal Estetik Hekimi Dr. Sevgi Ekiyor’a ilettik:

Dr. Sevgi Ekiyor whatsapp butonu

“Önce gözeneklerin neden genişlediğine bakalım hemen. Avuç içi ve ayaklar hariç, bedenimizin tamamında ufak kullar vardır ve bu tüm cildimizi kaplar. Her kıl folikülünün tepesinde ise bir gözenek bulunur ve her bir folikülün içinde ise yağ üreten bir bez bulunur. Bu bez yağ bezi olarak adlandırılır.

Yağ bezi yağı serbest bıraktığında, yağ cildin üst kısmına yükselir ve gözeneklerde toplanır. Aşırı sebum üretimi, bir kişinin yağ bezinin çok fazla yağ ürettiği ve yağlı cilde yol açtığı zamandır.


Yağ gözenekte biriktiğinde ve kir veya makyajla birleştiğinde gözenek tıkanabilir. Bu tıkanıklık, gözenekleri genişleterek daha büyük görünmesini sağlar. Gözenek tıkalı kalırsa, sivilce de gelişebilir.

cilt gözenekleri

Beri yandan genetik ve bir kişinin gözeneklerinin boyutunu, bir kişinin yağ bezlerinin ne kadar aktif olduğunu belirlemeye yardımcı olur. fakat unutmayın geniş gözeneklere sahip olmak bir sağlık sorunu değildir, gözenek boyutu tamamen estetik bir husustur.

Bir kişinin gözenekleri cilt tipine bağlı olarak az ya da çok fark edilebilir. Şimdi bir de şunu belirtmek gerekiyor, büyük gözeneklerden kurtulmak mümkün değildir, ancak görünümlerini azaltmanın yolları vardır, örneğin:

  • su bazlı ürünler kullanmak

  • kil maskesi uygulamak

  • çok fazla güneşe maruz kalmaktan kaçınmak

Hadi şimdi büyük gözeneklerin görünümünü azaltmanın sekiz etkili yoluna bakalım:

1. Su Bazlı Ürünlerin Seçilmesi

su bazlı ürünler

Nemlendirici ürünler çeşitli aktifler içerir. Pek çok araştırma cildinize kullandığınız her ürünün su bazlı olmasına dikkat çekiyor. Yağlı cilde sahip kişiler, yağlar yerine nemlendirici içeriği yüksek ürünlerden faydalanmalıdır.

Yağ bazlı ürünler petrolatum, hindistancevizi yağı ve diğer yağ türleridir. Cildi etkili bir şekilde nemlendirirler ancak yağlı cilde ve geniş gözeneklere sahip kişiler için uygun değildir. Ciltte biriken fazla yağ gözeneklerin daha büyük görünmesine neden olabilir.

2. Yüzü Sabah Ve Akşam Yıkamak

Yüzü yıkamak temel cilt bakımıdır. Yüzü günde iki kez, çok terledikten veya spor yaptıktan sonra daha fazla yıkamanızı öneririm.

Ilık su kullanarak ve temiz parmaklarla nazikçe bir temizleyici uygulayarak, aşındırıcı olmayan ve alkol içermeyen nazik bir temizleyici seçmek ve yüzü temiz bir havluyla kurulamak çok önemli.

Yüzü her sabah ve akşam yıkamak gözeneklerdeki yağ ve kiri temizlemeye yardımcı olur. Bu, onları daha az görünür hale getirecektir.

3. Jel Ya Da Köpük Temizleyicileri Seçin

cildi yıkamak

Jel ya da köpük bazlı bir temizleyici, gözeneklerini daha az görünür hale getirmek isteyen yağlı cilde sahip kişiler için uygundur. Cildi tahriş edebileceğinden, yağ bazlı veya alkol bazlı temizleyicilerden kaçınmak en iyisidir.

Nemlendiricili bir temizleyici gözeneklerde kalıntı bırakabilir ve yağlılığı artırabilir. Jel ya da köpük bazlı bir temizleyici, gözeneklerin görünümünü azaltarak yağın temizlenmesine yardımcı olur.

4. Peeling

Yağlı cilde sahip bir kişi, gözenekleri tıkayabilecek maddeleri çıkarmak için haftada bir kez peeling yapabilir.

Peelinglerin içeriğinde salisilik asit gibi beta hidroksi asitler, cildin bariyer fonksiyonunu güçlendirmeye yardımcı olan laktobiyonik asit ve glukonolakton gibi polihidroksi asitler, hassas ciltler için ise mandelik asit önerebilirim.

Fakat agresif bir şekilde peeling işlemini yaparsanız, bunun da gözenek büyümesine sebep olduğunu belirtmek isterim.

5. Günlük Nemlendirici

cildi nemlendirmek

Yağlı cildi nemlendirme fikri mantıksız gibi gelebilir. Bununla birlikte, yağsız bir nemlendirici gözenek genişlemesini azaltmaya yardımcı olur. Önce cildi yıkamalı ve kurulamalı, ardından cildi nemlendirmek ve yumuşatmak için nazikçe bir nemlendirici uygulamalıyız.

Bu, yağ bezlerinden gelen yağın yüzeydeki gözeneklerde kalması yerine cilde daha derinlemesine nüfuz etmesini sağlar.

Bu şekilde nemlendirme, gözeneklerin yağ ile tıkanmasını önleyerek görünümlerini azaltır. Ardından tonik kullanımı da önemli. Soğuk uygulamalar, sıcaktan kaçınma yani sıcak duş, hamam gibi seçeneklerden uzak durmalarını öneriyorum.

6. Kil Maskesi Uygulamak

Haftada bir kez kil maskesi kullanmak gözeneklerdeki fazla yağın giderilmesine yardımcı olabilir. Bunun nedeni kilin sebumu emmesidir. Bu yağı çıkarmak, gözeneklerin genişlemesini önlemeye yardımcı olabilir ve onları daha az görünür hale getirebilir.

Ciltle aşırı oynamak tahrişe neden olabileceğinden, bunu peelingden farklı bir günde yapmanızı öneririm. Tahriş, gözeneklerin genişlemesine ve dahası lekelere neden olabilir.

7. Geceleri Mutlaka Makyajınızı Çıkartın

makyaj çıkarma

Uyumadan önce her zaman, mutlaka makyajınızı silin. Gece boyunca makyajla uyumak, makyaj, yağ ve bakteri birikimi nedeniyle gözeneklerin tıkanmasına neden olabilir. Çok uykunuz gelmiş olsa bile temizleme mendilleri, makyajı aceleyle çıkarmak için kullanışlıdır.

8. Güneş Kremi Sürmek

Güneş altında cilt bakımı çok önemlidir. Güneşe maruz kalmak cildi kurutarak gözeneklerin daha büyük görünmesine neden olabilir. Birçok nemlendirici güneş koruyucu içerir. Günlük rutinde SPF'si 30 veya üzeri olanlardan birini seçebilirsiniz. Cildi güneşten korumak, esnek kalmasını sağlar. 

Son olarak, eğer daha profesyonel bir gözenek tedavisi istiyorsanız, medikal anlamda hem cihazlarla, hem de farklı tedavilerle bunu başarmamız mümkün.

Bir dermatolog ya da medikal estetik kliniğine başvurabilirsiniz. Düzenli ve profesyonel bir şekilde yapılan her gözenek tedavisi, evde yapacağınız uygulamalardan çok daha iyi sonuç almanızı sağlar."


Yayınlanma tarihi: 22/06/2021

-

Son Güncellenme: 06/10/2023

Başa Dön