“Cildine Bakan 50 Yaşında Bir Kişi 35 Yaşında da Gösterebilir”

Cilt Bakımı

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Uzm. Dr. Zahide Eriş tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Yeniben Özel Röportaj: Dr. Zahide Eriş Eken

“Cildine Bakan 50 Yaşında Bir Kişi 35 Yaşında da Gösterebilir”

Dermatolog Dr. Zahide Eriş Eken ile yaşlanma, kırışıklık kremleri ve yaşa uygun medikal cilt tedavileri üzerine keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Zahide Eris
 

Hocam Merhaba, Çok Fazla Merak Ettiğimiz Soru Var Ve Belki De Cilt Konusunun En Başından Başlamak En İyisi Olacak. Neden Yaşlanıyoruz? Yaşlanma Nedir?

Yaşla birlikte cildin temel bileşenlerinin üretimi azalır. Ciltteki su oranı azalır. Kollajen ve elastinin, hyaluronik asitin üretimi azalır ve cilt daha kırılgan hale gelir.

Kollajen, elastin ve hyaluronik asit cildin elastikiyet ve gençliğini sağladığı için bunlar azaldıkça ciltte yaşlanma başlar. Ayrıca UV ışınları DNA üzerinde hasar oluşturur.

Cilt hücrelerindeki DNA hasarlanması ile de cilt hücreleri yaşlanır. Bu durum güneş ışığı, çevresel faktörler, beslenme ve genetik ile ilişkilidir.

Hepimizin Kafası Karışıyor Aslında, Bir Dolu Reklam Var, Bir Dolu İşe Yaramayan İşlem Var. Öncelikle Evde Yapabileceğimiz Şeyler Neler? Yaşlanmamak İçin Neler Yapmalıyız?

Yaşlanmamak için genel vücut sağlığımızı iyi tutmamız gerekir. Sağlıklı beslenme, bol su içmek, spor yapmak gibi. Ayrıca cildi temiz tutmak ve nemlendirmek de çok önemlidir.

Biraz Daha İleri Gidersek, Sizlerden Yardım Almak İstersek, İlk Olarak Nereden Başlamalıyız?

İlk olarak başlamamız gereken yer göz altları ve cildin genel sağlığı ve nemlendirilmesi için uygulanabilecek gençlik aşısı ismi verilen mezoterapi uygulamasıdır.

Bunlarla cildin kaybettiği hyaluronik asit cilde verilerek nemlendirme, elastikiyet ve canlılık kazandırılır.

İlk Yaşlanma Belirtileri 30’dan Sonra Yavaş Yavaş Gözlemleniyor, Bize Bir Planlama Yapabilir Misiniz?

30’dan sonra cilt yüzeyinde lekelenme ve güneş hasarı oluşmaya başlar bu sebeple peeling uygulamaları veya fraksiyonel uygulamalar ile cilt hafif soyulup yenilenmesi sağlanabilir.

Ayrıca mezoterapi uygulamaları ile cilde hyaluronik asit verilerek kollajen ve elastikiyet uyarımı nemlendirme sağlanabilir.

IPL Dermapen ve mikroiğneli radyofrekans ile de kollajen dokusu üretiminin kendi kendine tetiklenmesi sağlanabilir.

40?45?50? Hangileri Bu Yaşlar İçin En Uygun Tedavi Yöntemleri?

40 yaşında bu mezoterapi, altın iğne ve fraksiyonel lazer işlemleri ve PRP işlemini rutin yaptırmak gerekir. Bu uygulamaları kombine veya tek başına 6 ayda bir 3 seans yaptırmak çok etkili olacaktır.

45-50 yaşında bu uygulamalara ek olarak dolgu uygulaması gerekir. Özellikle jawline, nazolabial ve gözaltı için veya iple yüz germe, ameliyatsız cihazlarla yapılacak yüz germe işlemlerinin bu yaşta uygulanması gerekir.

Söz Gelimi Bunlarla 50 Yaşında 40 Yaşında Görünmek Mümkün Mü?

Cilt gençleştirme bir süreçtir, uzun yıllar uygulamalarla ve evde cildine bakan 50 yaşında bir kişi 35 yaşında da gösterebilir.

Kırışıklıklara En Etkili Ama Ameliyatsız Estetik Hangisi?

Bir tek uygulamadan en etkili şeklinde bahsetmek imkansızdır. Aslında bunların hepsi kombine ve sırayla uygulanabilir. Düzenlilik olduğunda etkinlik daha da artar.

Örneğin, hiçbir şey yapmadan 50 yaşında bu işlemlere başlamak da kayda değerdir ama erken başlayan her zaman daha çok yol alır.

Fakat mikroiğneli radyofrekans ve somon DNA uygulaması kombinasyonlarını ayda bir 3 seans olmak üzere çok etkili buluyorum.

Siz Cildinize Neler Yapıyorsunuz?

Cildimin rutin günlük temizlik, nemlendirme ve güneş koruyucusunu hiç ihmal etmem. Geceleri hyaluronik asit, gündüz C vitamini serumu kullanırım mutlaka.

Bir de arada kendime uyguladığım hyaluronik asitli mezoterapi ve botox işlemlerini ihmal etmiyorum.

Gözlemlediğiniz Cilt İçin Yapılan En Büyük Hatalar Hangileri?

Gözlemlediği işlevsel en büyük şey herkese aynı işlemlerin fabrikasyon sunulması. Oysa muayene ile herkesin farklılığına uygun işlemler sunularak harika sonuçlar elde edilebilir.

Bir de insanlar evde kendi cilt tiplerine uymayan kremler kullanıyor. Yağlı cildi olanlar forumlarda okuyup madecassol merhemi yağlı olduğu halde kullanıyor, bunlar yanlış.

Hocam En Merak Edilen Soru İse Gerçekten Kırışıklık Kremleri İşe Yarıyor Mu?

Her zaman 1, 0’dan büyüktür. Kırışıklık kremlerinin düzgün içeriğe sahip olanları cildi koruyor. Fakat vaat edildiği kadar hızlı etkinlikleri olmuyor. Devamlı olarak kullanmak gerekiyor.

Tabii botox, mezoterapi, dolgu, altın iğne ve lazer işlemleri ile bu etki kıyaslanamayacak kadar düşük oluyor. Bir de çok etkisiz olanlar ve zararlı içerikte bilinçsiz kullanılanlar olabiliyor. Bir uzmanın önerisi ile almak daha iyi olur.


Yayınlanma tarihi: 15/12/2020

-

Son Güncellenme: 15/11/2022

Başa Dön