Çatlaklardan Kurtulmak Mümkün Mü? Yolları Nelerdir?


Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Uzm. Dr. Zahide Eriş tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Çatlaklardan Kurtulmak Mümkün Mü? Yolları Nelerdir?

Gebelik, kilo alımı veya aşırı kilo kaybı nedeniyle gerilen ciltte, çatlak adını verdiğimiz bir çeşit yara izleri oluşuyor.

Çoğu zaman oluştuktan sonra fark ettiğimiz bu sevimsiz izler için neler yapabileceğimizi Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Zahide Eriş anlattı:
Zahide Eris
“Çatlak izi, cildimiz hızla gerildiğinde veya küçüldüğünde gelişen bir yara izi türüdür aslında. Bu ani değişim cildimizi destekleyen kolajen ve elastinin yırtılmasına neden olur.


İşte bu yırtılma da çatlak adı verdiğimiz görüntüyle sonuçlanır. Fakat herkeste olacak diye bir kaide yok, özellikle dalgalanan hormon seviyeleri çatlak oluşumunda önemli bir rol oynar ayrıca genetik yatkınlığı da vardır ailenizdeki kişilerde çatlaklar varsa, sizin de riskiniz daha yüksek olabilir.

Çatlak Ne Zaman Oluşur?

çatlak oluşumu

  • Ergenlikte meydana gelen büyüme atakları

  • Gebelik

  • Hızlı kilo kaybı veya alımı

  • Ağırlık antrenmanı sonrası hızlı kas büyümesi

  • Uzun süre kortikosteroid uygulaması

  • Cushing hastalığı veya Marfan sendromu

varsa, çatlaklar görebilme ihtimaliniz yükselir.

Cildimdeki İzlerin Çatlak Olduğunu Nasıl Anlarım?

ciltteki çatlaklarÇatlaklar ilk ortaya çıktığında ten renginize bağlı olarak kırmızı, mor, pembe, kırmızımsı kahverengi veya koyu kahverengi olma eğilimindedir.

Erken yani ilk evrelerde çatlak izleri biraz kabarıktır, hissedebilir ve hatta kaşıntılı yapabilir.

Zamanla renk solar ve ince çizgiler kalır. Parmağınızı olgun bir çatlak üzerinde gezdirirseniz, genellikle hafif farklı bir his duyarsınız.

Çatlaklardan Kurtulmak Mümkün Mü?

çatlakların öncesi sonrasıHerhangi bir yara izi gibi, çatlak izleri kalıcıdır ancak tedavilerle daha az fark edilir hale getirebiliriz. Tedavi ayrıca kaşıntıyı da hafifletmeye yardımcı olabilir.

Şunu özellikle belirtmek isterim: Hamileyseniz veya emziriyorsanız, çatlakları tedavi etmek için herhangi bir girişimde bulunmayın, mutlaka önce doktorunuza danışın. Zira bazı ürünler, bebeğinize zarar verebilecek retinol gibi maddeler içerir.

Tek bir tedavi diye bir şey yok herkese farklı protokoller hazırlanmalıdır çünkü her vaka birbirinden farklıdır. Birçok ürünün hiçbir işe yaramadığını hatta yapılan araştırmalarda hemen hepsinde çatlak oluştuktan sonra geriye dönüşün olmadığını ama hafifletici bir etkisi olduğunu yazmıştır.

Dolayısıyla çatlak tedavisinde en mühim konu, çatlak oluşumunu engellemektir. Bir nevi koruyucu önlemler almak en mantıklısıdır.

Çatlak kremleri, losyonları ve jeller:

Çatlakları tedavi etmek için satılan kremlerin, losyonların ve jellerin çoğunun incelediğini söyleyebilirim.

Çatlak izlerini yok etmek için bu kremlerden, losyonlardan veya jellerden birini denemek istiyorsanız, şunlara dikkat etmenizi öneririm:

  • Ürünü erken çatlaklarda veya henüz oluşmamış ama oluşma ihtimali olanlarda kullanın. Söylediğim gibi çatlak tedavisinin, olgun çatlaklar üzerinde çok az etkisi vardır.
  • Ürünü çatlaklarınıza masaj yaparak uygulayın. Bu onu daha etkili hale getirebilir.
  • Ürünü haftalarca her gün uygulayın. Tek sefer sürüp bırakmayın.

Evde Çatlak Oluşumunu Önleyici Neler Kullanılabilir?

çatlak tedavisiBen yine yapılan çalışmalar üzerinden gitmek isterim. Bilirsiniz her zaman çatlak oluşumunu önlemek için badem yağı, kakao yağı, zeytinyağı veya E vitamini masajı önerilir ancak sonuçları izleri hafifletmek konusunda kesin değildir. Fakat cildi nemli tutmak için kullanılabilir.

Cildinizi nemlendirmek ve bakım yaparak rahatlatmak için tavsiyelerde bulunduğumuz "Haydi Arkadaşlar! Yazın Bozulan Cildimizi Evde Profesyonelce Tazelemenin 4 Adımı" yazımıza da göz atabilirsiniz. 

Medikal Olarak Çatlak İzleri Nasıl Tedavi Edilebilir?

medikal yöntemlerle çatlakÇatlaklar için çeşitli tedavi seçenekleri elbette var. Söylediğim gibi genel olarak bu izlerin tedavisi zordur. Tedavi çoğunlukla çatlakların görünümünü iyileştirir ve tamamen kaybolmasını sağlayamaz.

Hastalar tedavilere farklı yanıt verir ve bu nedenle sonuçlar değişir. Mutlaka bir doktor eşliğinde çatlak tedavisini olmanızı öneririm. Bir dermatoloğa giderseniz, aldığınız ilaçlar da dahil olmak üzere ayrıntılı bir tıbbi analiz yapacaktır.

Dermabrazyon, kimyasal peeling, lazer tedavisi, radyofrekans veya ultrason, çatlakları hafifletmek için kullanıdığımız yöntemledir ve elbette yaşınız, cilt tonunuz ve diyetiniz, tedavinin seyrini etkileyen faktörlerdir.

Ayrıca;

  • Bolca su için. Doğru su alımı cildinizi yumuşak tutar ve çatlakların oluşma olasılığını azaltır.

  • Kafein, çatlak izi riskinizi artırabilir. Kafeinli kahve veya çaydan vazgeçemiyorsanız, sıvıları dengelediğinizden emin olun. Kahve, çay veya soda içtiğiniz kadar su da tüketin

  • Fındık, balık gibi çinko açısından zengin yiyecekler tüketin

  • Havuç, narenciye ve süt gibi A, C, D vitaminleri yüksek gıdalar çatlaklar için faydalıdır.


Yayınlanma tarihi: 27/09/2021

-

Son Güncellenme: 07/09/2023

Başa Dön