Botulinum Toksin Dosyası- Botox, Dysport ve Xeomin ve Diğerleri

Botox
Botox tedavisinde öne çıkan merkezler
Tüm Doktorlar

Emel Gerdaneri tarafından yazılmıştır.

Botulinum Toksin Dosyası- Botox, Dysport ve Xeomin ve Diğerleri

Botulinum tip A enjeksiyonları, ülke çapında uygulanan en popüler kozmetik tedavilerdir ve milyonlarca kişinin kırışıklıklarla savaşmasına ve görünümlerini canlı tutmalarına yardımcı olur.

Botulinum toksin tipi enjektabllar yani enjekte edilebilir uygulamalara yönelik rehberimiz, bu popüler tedavi hakkında daha fazla bilgi edinmenize ve size doğru seçimi yapmanız için yardımcı olacak.

Botulinum Toksini Tip A Nedir?

botoxBotulinum toksini tip A, Botox®, Dysport®, Xeomin®, Azzalure®, Neuronox®, Siax®, Refinex® gibi ve daha pek çok marka isimleri altında enjekte edilebilir bir nörotoksindir.

Nörotoksin tedavileri, dünya genelinde en popüler kozmetik prosedürdür ve esas olarak dinamik kırışıklıkları veya kaşlarını çatma, kısma, gülümseme gibi yüz hareketlerinin sonucu olarak oluşan kırışıklıkları ve sürekli yapma eğiliminde olduğumuz diğer ifadeleri düzeltmek için kullanılır.

Tedavi, kaslara giden sinir uyarılarını bloke ederek gevşemelerine neden olur. Sonuç olarak, ifadeleriniz yumuşar ve dinamik kırışıklıklar büyük ölçüde azalır.

Botulinum Toksini Ne Tür Kırışıklıkları Tedavi Edebilir?

botoxBu enjektabllar, her yaştan yetişkin hastanın görünümünün iyileşmesine yardımcı olabilir. Sadece daha genç bir görünüm kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda aşırı endişeli bir görünümü hafifleterek daha iyi, tazelenmiş veya daha hoş görünülmesine fayda sağlayabilir.

En sık tedavi edilen alanlar, kas aktivitesinin yüz özelliklerini etkilediği bölgelerdir. Örneğin;

  • Glabellar çizgileri ("onbir" veya kaş çatma çizgileri olarak da bilinir)
  • Kaz ayakları- göz çevresindeki kırışıklıklar
  • Alın kırışıklıkları
  • Ağız köşeleri
  • Çenedeki "Arnavut kaldırımı" görünümü

Botox, Dysport ve Xeomin Arasındaki Fark Nedir?

Artık bu ürünlerin her birinin aynı etken maddeyi içerdiğini biliyorsunuz; Botulinum toksini tip A. Hepsi aynı tür kırışıklıkları ve diğer kozmetik sorunları gidermek için tasarlanmışlardır. Peki farkları ne?

Aslına bakarsanız ana ayrım, kullanılan dozajı, ürünün ne kadar yayıldığı ve hastanın sonuçları ne kadar hızlı görebildiği şeklinde ayrıştırılabilir.

Botox formülasyonunda kendisine eşlik eden bir protein ile formüle edilmiştir. Dysport benzer bir proteinin daha küçük bir versiyonunu içerirken, Xeomin protein içermez. Her üç ürün de FDA onaylıdır ve yıllardır güvenli ve etkili bir şekilde kullanılmaktadır.

Kullanıcı deneyimlerine baktığımızda Dysport’un daha çabuk etki ettiğini okuyoruz. Fiyatlara baktığımızda ise Botox biraz daha yüksek kalıyor. Bu ürünlerden hangisinin sizin için en iyisi olduğu, anatominize, hedeflerinize bağlıdır.

Dolayısıyla doktorunuzun tavsiyeleri bu süreçte size kılavuzluk edecektir. İşte tam bu noktada, uygulamayı yapacak olan doktorun, ürün hakkında eğitim almış olması, bir sertifikaya sahip olması artı değerdir.

Kimi seçerseniz seçin, doktorunuzun botulinum toksin enjeksiyonlarını uygulama eğitimi ve deneyime sahip olduğundan emin olun.

Botulinum Toksini Tedavi Sırasında Neler Beklenmeli?

Botulinum Toksini Tedavi Sırasında Neler BeklenmeliBotulinum toksin enjeksiyonları cerrahi değildir, klinik ortamında yapılabilir. Muayene sırasında doktorunuza rahatsız olduğunuz bölgeleri söylersiniz ve onun da fikirlerini alırsınız.

Doktorunuz aynı zamanda tıbbi geçmişinizi gözden geçirir. Tedaviye başlamadan evvel, botulinum toksinini enjekte etmek için kullanılan iğneler çok ince olduğundan ve enjeksiyonlar çok derin olmadığından, birçok hasta bunu gereksiz bulsa da, enjeksiyondan önce bölgeyi uyuşturmak için topikal bir anestezi kremi sürülebilir.

Doktorunuz botulinum toksinini bir çözelti haline getirir ve bu çözeltiyi stratejik noktalarda kas içine enjekte eder.

Tedaviden hemen sonra normal aktivitelerinize geri dönebilirsiniz ancak doktorunuz sizden aynı gün egzersiz veya diğer yorucu aktivitelerden uzak durmanızı ve günün geri kalanında başınızı dik tutmanızı isteyebilir. Hafif kızarıklık, enjeksiyon yerinde şişme ve morarma oluşabilir.

Tedavinin ardından sonuçları hemen göremezsiniz. Bu beklenen bir durumdur, bu nedenle tedavinin işe yaramadığını düşünmeyin. Hastaya, kullanılan ürüne ve tedavi edilen alana bağlı olarak, nihai sonuçlara, ilk tedavilerden 3 ila 7 gün sonra ulaşılır.

Bu sizin ilk botulinum toksin tedavinizse, doktorunuz başlangıçta daha az bir miktar enjekte edebilir ve bir takip tedavisi sırasında sonuçları rötuşlayabilir. Bu, bir alana aşırı enjeksiyon yapılmadan, doğal ve en iyi sonucu almaya yardımcı olur.

Botulinum Toksini Kalıcılığı Ne Kadar Sürer?

Botulinum tedavilerinin kırışıklık azaltıcı etkileri hastaya, tedavi edilen bölgeye ve kullanılan ürüne bağlı olarak değişecektir, ancak sonuçlar genellikle 3 ila 6 ay arasında sürer. Sonuçlarınızı korumak için, doktorunuz tedaviyi tekrar eder, dozajı ve teknikleri gerektiği gibi ayarlayarak en iyi sonuçları almanıza yardımcı olur.

Botulinum Toksini Başka Neye Yardımcı Olur?

Botulinum toksini tip A en çok yüz kırışıklıklarını tedavi etmek için kullanılırken, doktorlar ayrıca sinir ve kas aktivitesiyle ilişkili diğer estetik endişeleri gidermek için nörotoksinlerden faydalanabilirler.

Örneğin;

Terleme tedavisi: Botulinum tip A enjeksiyonları, ter bezlerini harekete geçiren sinir uyarılarını kesintiye uğratarak koltuk altlarında, ellerde veya ayaklarda aşırı terlemenin neden olduğu sorunları hafifletmeye yardımcı olur.

Dikey boyun bantları: Boynunuzdaki belirgin dikey bantlardan rahatsızsanız, botulinum toksinleri sorumlu kasları gevşetmek ve boynunuza daha pürüzsüz, daha yumuşak bir görünüm kazandırmak için kullanılabilir.


Yayınlanma tarihi: 03/12/2020

-

Son Güncellenme: 05/10/2023

Başa Dön