Botoxu Geliştiren Dr. Alan Scott, 89 yaşında Hayatını Kaybetti

Botox
Botox tedavisinde öne çıkan merkezler
Tüm Doktorlar

Selin Sezgin tarafından yazılmıştır.

Botoxu Geliştiren Dr. Alan Scott, 89 yaşında Hayatını Kaybetti

Tıbbi kullanım amacıyla botox ilacını geliştiren göz doktoru Alan Brown Scott, geçtiğimiz Perşembe günü hayatını kaybetti.

89 yaşındaki doktorun ailesi NPR’ye verdiği demeçle ölüm haberini doğruladı.

10 Gündür Yoğun Bakımdaydı

dr alan b scott died at 89
Kızı Ann Scott, California doğumlu Dr. Scott'ın 10 gündür akut bir hastalıktan ötürü yoğun bakım ünitesinde olduğunu söyledi.

Ann Scott, babasının araştırmalarına ve çalışmalarına sık sık çocuklarını dahil ettiğini söyleyerek, "İşini kesinlikle seviyordu ve aynı zamanda gerçekten harika bir babaydı" dedi.

Kozmetik Amaçla Kullanmayı Düşünmemişti

dr alan scott died
En ölümcül toksinlerden biri olarak bilinen şeyden türetilen botoks, başlangıçta tıbbi kullanım için keşfedilmemişti. 

Aslında ilk olarak ordunun biyolojik silah programında çalışan Ed Schantz tarafından geliştirildi. Schantz, toksini tıbbi amaçlar için kullanmak isteyen Scott'a gönderdi.

Scott, göz rahatsızlıkları olan hastalarına kapsamlı ameliyatlardan geçmek zorunda kalmamaları için yardım etmenin bir yolunu arıyordu ve kimyasalın yardımcı olabileceğini düşündü.

Spesifik olarak, şaşılık veya kontrol edilemeyen göz kapanması olan blefarospazm olan insanları tedavi etmeyi amaçlıyordu.

Günümüzde migren, saç dökülmesi ve salya akmasına yardımcı olmak için bir tedavi olarak da kullanılmakta.

“Anlamsız Bir Kullanım”

botox injections
Botoks'un artık daha yaygın olarak bilinen - kozmetik amaçlı kırışıklıkları yumuşatmak - işlevi Scott’ın gündeminde değildi.

Doktor, 2002'de SF Gate'e botoksun ünlüler tarafından nasıl kullanıldığına dair "Bence bu çekici bir şey ama biraz anlamsız bir kullanım" dedi ve ekledi "Ama bu, benim niyetim değildi, botox ciddi rahatsızlıklar içindi."

1991'de Scott ilacı Allergan şirketine sattı; Oculinum olarak adlandırıldı, ancak ertesi yıl ilacın adı resmi olarak Botox olarak değiştirildi. 2020'de ABD'de 4,4 milyon kozmetik Botox işlemi yapıldı.

SF Gate ile aynı röportajda Scott, keşfine ve ilacın şu anda ne kadar yaygın olduğuna değindi.


Yayınlanma tarihi: 21/12/2021

-

Son Güncellenme: 21/12/2021

Başa Dön