Botoksu Masaya Yatırdık, 10 Soru Sorduk, 10 Yanıt Aldık

Botox

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Dr. Gökçe Haspolat tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Botoksu Masaya Yatırdık, 10 Soru Sorduk, 10 Yanıt Aldık

Sadece ünlüler değil, çevremizdeki bir sürü insan yaptırıyor. Sır gibi saklayan da var, botoks takvimini paylaşan da. Bu denli fazla konuşulan botoks hakkında siz ne kadar bilgi sahibisiniz?

Merak ettiğiniz şeyler var mıdır? Cevabınız “ehh” ise, hadi başlayalım. Karşınızda 10 soruda botoks hakkında merak ettiğiniz her şey!

Daha genç görünüm sağlayan, güvenilir ve basit bir işlem gibi sunulan botoks sorularımızı Medikal Estetik Hekimi Dr. Gökçe Haspolat cevaplıyor:
Gokce Haspolat

 

1- Botoks Sen Kimsin?

botoks sen kimsin

Artık o kadar benimsedik ki botoksu, bir kişi zamiri bile olabilir. Botoks "Clostridium botulinum" isimli bakteriden elde edilen tıbbi bir proteindir. 

Kırışıklıkların tedavisinde 10 yılı aşkın süredir güvenli ve başarılı bir şekilde estetik uygulamalarda  kullanılıyor.

Fakat sadece kırışıklık değil, aynı zamanda aşırı terleme tedavisinde, migren tedavisinde, uyku bruksizmi diye geçen diş gıcırdatması tedavisinde botoks uygulamasını görebiliyoruz.


2- Botoks Nasıl Oluyor Da Bu Etkiyi Sağlıyor?

botoks etkisi

Botoks sinir kas arasındaki geçişi bloke ederek, kas kasılmasını engelliyor ve cildin daha gergin görünmesini sağlıyor. Böylelikle de, düzgün ve kırışıksız bir cilt ortaya çıkıyor.


3- Botoksu Baştan Aşağı Her Yerime Yaptırabilir Miyim?

botoks nerelere yapılır

İşlem süresi oldukça kısa olan botoks sayesinde, mimik kaslarının hareketine bağlı olarak ortaya çıkan; alın bölgesi, kaş arası, göz kenarı çizgilerinde başarılı sonuçlar elde ediliyor.

Ayrıca, üst dudak ve boyun çizgileri, platisma boyun bantları da tedavi ediliyor. İşlem sonucu kırışıklıklar ortalama 1 hafta içinde yumuşamaya ve 10 gün içinde nihai sonucuna ulaşıyor.


4- Peki Ya Bana Uygun Mu?

botoks bana uygun mu

18-65 yaş arasında olan herkese uygulanabilen botoks ile özellikle, üst yüz bölgesi olan kaş arası ve kaz ayakları, alın bölgesindeki kırışıklıklar, hafif derecede boyun bölgesindeki deformasyon sorunları  kontrol altına alınabiliyor.

Ayrıca diş gıcırdatma sorunu olan, terleme tedavisi isteyenlerin de başvurduğu bir uygulamadır. 


5- Botoksun Etkisini Hemen Görsem Ne Güzel Olur, Olur Mu?

botoksun etkisi ne zaman

Basit, hızlı ve etkili bir işlem olan botoks, ortalama 1 hafta içinde etkisini gösteriyor. Ardından  nihai sonuca ulaşması 10 günü buluyor.

Göz çevresindeki kırışıklıklar başta olmak üzere farklı pek çok yüz bölgesine etki eden botoks uygulamaları, yapılan bölgeye göre farklı etki sürelerine sahip.

Bir kas gevşetici olarak botoks 4-6 ay ekinliğini devam ettirdiği sürece, geçici olarak kasların hareketini yumuşatır.

Botoks yaptırmayı düşünüyor ve uzun süredir araştırıyorsanız, konunun uzmanı bir doktor tarafından yapılması gerektiğini unutmayınız.


6- Botoks Benimle Ne Kadar Yaşayacak?

botoks ne kadar yaşayacak

Botoksun etkisi yaklaşık 4-6 ay kadar sürüyor. Başlangıçtaki etkinin devam etmesini isteyen kişilere, yakın aralıkla tekrar işlem yapılabiliyor.


7- Mimiklerim Benim Her Şeyim, Kaybolur Mu?

mimikler

Doğru uygulanan botoks enjeksiyonu sonucu yüzdeki mimik ve hareketler kaybolmuyor. Kişi ağlayabiliyor, gülebiliyor, kızabiliyor. Sadece kaslara bağlı oluşan kırışıklar kayboluyor. 
 

8- Kronik Bir Migren Ağrım Var, Botoks İyi Gelir Mi?

migren

Ayda 15 ya da daha fazla gün boyunca baş ağrısı çekenlerin yardımına botoksla migren tedavisi koşuyor. Migreni sürekli tekrarlayan hastalar için ilaçlar çözüm olmadığında öneriyoruz.


9- Genital Botoks Diye Bir Şey Duydum, Tam Olarak Nedir Bu?

genital botoks

Botoks enjeksiyonundan sadece estetik amaçla faydalanılmıyor.

Vajinismus tedavisinin bir yöntemi olarak, vajen kaslarına tek seansta ve anestezi altında klinikte uygulanan botoks enjeksiyonları bu kasları tamamıyla gevşetiyor.

Bunun sonucunda cinsel ilişki sırasında istemsiz kasılmalar olmuyor.

Hasta çok duyarlı yaklaştığı cinsel birleşme olgusunu, rutin ve ağrısız olarak da yasayabildiğini fark ediyor, hassasiyet kazanılmış bu konuda bir duyarsızlaşma kazanılıyor. 

Yapılan çalışmalara göre; botoksun etkisi geçtikten sonra da cinsel birleşme sırasında vajinismus tekrarlanmıyor.

Bu konudaki uzman arkadaşlarım uygulamayı poliklinikte hafif bir sedasyon (uyutma) altında yapıyor. Ameliyathane gerektirmiyor.

İşlem 10 dakika sürüyor ve 1 saat sonra hastalar yürüyerek islerine veya evlerine gidebiliyor.


10- Uygulama Sonrası Bir Sorun Yaşarım Diye Çok Korkuyorum, Var Mı Riskleri?

botoks riskleri

Uzun yıllardır kullanılan botoks tedavisinde doğru tedavi protokolü uygulandığında alerjik reaksiyon, şok veya ölüm olayı yaşanmadığını söyleyebiliriz.

Ancak yanlış ellerde uygulanan botoks sonrası çok nadir de olsa rastlanabilen yan etkilerle karşılaşıldığında mutlaka hekimi bilgilendirmek gerekiyor. 

Uzman olmayanlarca uygulanan işlemlerde; sarkık göz kapağı, görme sorunları, solunum güçlüğü, kaslarda zayıflık, mesane kontrolü kabı konusunda zorlanma gibi yan etkiler görülebiliyor.”


Yayınlanma tarihi: 31/08/2021

-

Son Güncellenme: 13/10/2022

Başa Dön