Anti-aging jinekoloji – Yaşlanmayı erteleyen jinekoloji


Op. Dr. Yuliya Doster tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

  • Neden Anti-aging?

Yaşam hızlı değişmektedir. X kuşağı (1965-1979 doğumlular) ve Y kuşağı (1980-1999 doğumlular) bu hızlı değişime en çok tanık olan, belki de şimdiye kadar yaşamış kuşakların en şanslı olanlarındandır. Bugün 20-54 yaş arası olanlar bilimin ve tıbbın hızlı gelişimi ile yaşam sürelerin uzamasına tanıklık ediyorlar. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 2050’de yaşayan her 5 insandan biri 60 yaş üzerinde olacaktır. Bu değişim ile ‘gençlik’ kavramları da değişiyor. Yaşamın daha ileri evrelerinde de sağlıklı ve bedenen ve zihnen de ‘genç’ olma adeta ihtiyaç haline geldi. Bu ihtiyaç, Anti-aging, yani yaşlanma karşıtı olan tıp alanının var olmasına neden oldu. Bütün olarak ‘yaşlanmayı’ ele alan Anti-aging sağlıklı yaşam ile birlikte yaş ile bozulan fonksiyonların ve görünümün düzeltmesini de içermektedir.

  • Kozmetik ve Rekonstrüktif Jinekoloji = Anti-aging Jinekoloji

    anti aging jinekoloji

Kadınlar değişen dünyadan daha fazla etkilenmektedir. Aile kurma, ortalama doğum yaşı son on yıl içinde 20’li yaşlardan 30’lu yaşlara kaydı ve giderek artmaktadır. Kadınlar, eğitim ve çalışma hayatına katıldı ve sosyal ve finansal özgürlük ile birlikte 40’lı yaşlara doğru adeta ‘altın çağı’ yaşamaya başladılar. Aile ve kariyer alanlarında sorunları çözmüş, sosyal hayatı zengin olan bu kadınlar finansal olarak da bağımsız hale geldiler. Bu kadınlar enerji dolu ve kendini de genç hissediyorlar. Bununla birlikte kadınları 40’lı-50’lli yaşlarda yakalayan menopoz ve biyolojik yaşlanma süreci adeta geciktirmesi ve olumsuz etkilerinin düzeltilmesi zorunlu hale gelen, bu kadınların yaşam stili ile bağdaşmayan sorun haline geldi.

Kendini genç hisseden kadın, vücudun de genç olmasını istemesi kadar doğal ne olabilir ki? Kozmetik ve Rekonstrüktif Jinekoloji de bu ihtiyacı karşılayan, tüm Kadın Hastalıkları ve Doğum bilim dalları arasında en yeni ve en yoğun ilgi gören alandır.

  • Menopoz ve yaşlanma süreci ile neler olur?

Menopoz öncesi (40’lı yaşlardan itibaren) başlayan Östrojen hormon seviyelerin düşmesi ile ve hormonların düzenli çalışmaların bozulmaya başlaması ile adet döngülerinde değişiklik yaşanmaya başlar.

Menopoz döneminde Östrojenin yokluğu ise cildin ve genital dokuların elastikiyetinin bozulmasına, kalp ve damar hastalıkların artmasına, kemik dokusunun zayıflamasına ve omurga ve kalça kırıklarına, hafıza bozukluklarına, beyin dokuların Alzheimer, bunama gibi hastalıklara daha kolay yakalanmasına neden olur.

Genital yapılarda derinin incelmesi ve kuruması görülür. Vajinal kuruluk ile birlikte cinsel ilişkide ağrı, genital bölgede kuruluk ve rahatsızlık hissi, vajinit ve idrar yolu enfeksiyon oranı artar. Vajina dokularının elastikiyetinin kaybolması ile şekil bozuklukları ve sarkmalar, idrar kaçırmaları, cinsel ilişkide his kaybı ve memnuniyet kaybı ve cinsel isteksizlik yaşanabilir.

Bu değişikliklerin başlangıç zamanı ve hızı kadından kadına değişir ve genetik özelliklere, menopoz yaşına ve genel sağlık durumuna bağlıdır. Olumsuz değişiklikler, özellikle erken menopoz (40 yaş altında menopoza girenlerde) daha erken başlar ve daha hızlı ilerleyebilir.

jinekoloji

  • Anti-aging Jinekoloji neler içerir? Yaşlanmaya nasıl karşı koyar?

Azalan hormon seviyelerin düzeltilmesi, vitamin ve mineral desteği ile birlikte dokuların bozulmuş fonksiyon ve görüntüsünü düzelten uygulamalardır.

  1. Estetik Genital Cerrahi

  • Vajinoplasti

  • Labioplasti + Klitoroplasti

  • Perineoplasti

  • Pubis cerrahisi

  1. Kozmetik uygulamalar

  • Lazer ve radiofrekans ile vajina gençleştirme ve daraltma, vulva sarkıklıkların düzeltilmesi, idrar kaçırma tedavisi

  • Dolgu uygulamaları

  • Mezoterapi ve PRP uygulamaları, kök hücre uygulamaları

  • İp ile vajina ve vulvayı germe uygulamaları

Anti-aging Jinekoloji uygulamaları ile modern yaşam tarzına göre oldukça erken, kadının ‘altın çağ’ yaşadığı dönemde gelen menopozun olumsuz etkilerinden kurtulması ve dokuların yaşlanmaya karşı korunması mümkün oldu. Hızlı gelişen Anti-aging Jinekoloji adeta ‘Yaşlanmayı Erteleyen Jinekolj’ olarak her gün daha çok kadının başvurduğu ve bedenen de gençliğin uzamasına yardımcı olduğu alan haline geldi.


Yayınlanma tarihi: 18/08/2020

-

Son Güncellenme: 28/10/2021

Başa Dön