4 Adımda Saç Ekimi Sonrası Saç Yıkama

Saç Ekimi

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Dr. Kinyas Düşünmez tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

4 Adımda Saç Ekimi Sonrası Saç Yıkama

Saç ekimi sonrası saç yıkama, şampuanlama, durulama ve kurulama işlemlerinin nasıl yapıldığını Dr. Kinyas Saç Ekimi Merkezi’ne sorduk:
Kinyas Dusunmez, MD
“Saç ekimi sonrası saç yıkama, bu tedavinin en önemli parçalarından birisidir. Doğru şekilde yapılmazsa hastanın yeni yapılmış saç ekimi işleminde sorunlar oluşur.

Bu sebeple hastalarımıza ilk yıkamayı biz yaparız ve ona yapması gerekenleri, dikkat etmesi gereken hususları anlatırız.

Sıklıkla saç ekimden sonra ilk yıkama işlemi tercihen operasyondan 1 gün sonra saç ekimi uzmanlarımız tarafından gerçekleştirilir.

Saç yıkamaları önce hem ekili alana hem donör bölgeye köpük sürülmesiyle başlar. Donör alana 2. Günden itibaren rahatça dokunulurken ekili alana köpük tampon hareketlere yayılır ardından durulama işlemi yapılır.

Yıkama sonrasında saçlı deri kendi kendine kuruduktan sonra donör alana emilmesi için losyon sürülür ve işlem bitirilir.

 

Saç ekimi sonrası saç yıkama sırasında, köklerin alanda yeni olduğu yani hala yeni nakledildikleri yere tutunmaya çalıştığı unutulmamalıdır. Ilk 5 gün köklerin tutma sürecidir.

Eğer hatalı bir manevra yapılırsa, saçın deriye tutunması veya yerinden oynatılması söz konusu olacağı için, gerçek anlamda titizce hareket edilmelidir.

Saç ekimi hastasının bu endişe ile yıkama işlemini gerçekleştirmekten kaçınması da hatalıdır çünkü saç ekimi sonrası yapılan yıkama ile, oluşmuş kabuklanma ayrılır ve kökler nefes almaya başlayarak, iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

Dediğimiz gibi ilk yıkama önemlidir ve bu ilk yıkama için tarif edilen titiz aşamalar 10 gün boyunca devam ettirilmelidir.

1. Aşama: Şampuanlama

ŞampuanŞampuanı avuç içinize dökün ve dağıtın. Ardından hafifçe işaret parmağınızın ucuyla, fazla bastırmadan dairesel hareketlerle saçınıza uygulayın.

Tamamen kabukların yumuşaması için 5 dakika kadar kafanızda bırakabilirsiniz. Tazyiki fazla olmayan, ılık bir su ile durulayın.

2. Aşama: Durulama

durulamaSuyun sıcaklığı ne çok sıcak ne çok soğuk olmalıdır ve ayrıca şiddetli bir tazyik yapmayınız.  Hafifçe parmak uçlarınızı kullanarak durulamaya yardımcı olabilirsiniz.

Dikkatlice ve fazla baskı yapmadan uygulamayı gerçekleştirin. Şampuanlama aşamasında kesinlikle ekili alandaki kabukları tırnaklarınızla kaldırmayın.

10 gün sonrası şampuan markaları için doktorunuzdan öneriler alabilirsiniz. İçeriğinde parapen olmayan, besleyici, doğal ve yenileyici özelliğe sahip olan, hafif şampuanlar kullanılabilir.

3. Aşama: Losyon

losyonYıkama bitiminde losyonu alım yapılan bölgeye sürüp o şekilde bırakabilirsiniz. Bu işlem donör alanın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olacaktır.

4. Aşama: Kurulama

kurulamaTemiz, hijyenik bir havlu kullanılabilir. Havlu kullanırken, havluyu sürtmeden ve saça baskı uygulamadan sadece dokundurarak suyun havluyla emilmesini sağlayınız.

Masajlı saç yıkama 8. saç yıkamada başlanılır ve 10. saç yıkamaya kadar yapılır.

Normal saç yıkamadan farkı şampuanlama ve durulama sırasında dairesel hareketlerle, parmak uçlarıyla hafif masaj yaparak ilerlenmesidir.

Bu kabuklanmanın giderilmesine yardımcı olacaktır. 10. Saç yıkamasında kabuklanmanın neredeyse tamamının giderilmesi beklenmektedir.

Bu ilk yıkama talimatlarını, ne kadar süre devam ettireceğinizi doktorunuza sorunuz. Dediğimiz gibi ortalama 10 gün içinde kabuklanma süreci bitecektir ve hızlı bir iyileşme ve nakledilen saçların tutunması yaşanacaktır.

Doktorunuzun da onayı ile sonraki aşamalarda dilediğiniz gibi yıkama sürecine geçiş yapabilirsiniz.


Yayınlanma tarihi: 03/01/2023

-

Son Güncellenme: 28/09/2023

Başa Dön