13 Yaşında 200 Kiloydu, Tüp Mide Ameliyatı Oldu

Mide Küçültme (Tüp Mide)
Mide Küçültme (Tüp Mide) tedavisinde öne çıkan merkezler

Selin Sezgin tarafından yazılmıştır.

13 Yaşında 200 Kiloydu, Tüp Mide Ameliyatı Oldu

Ailesi ile birlikte Kosova’da yaşayan 13 yaşındaki İdil Abazi’ye, 10 yıl kadar önce Prader Willi Sendromu teşhisi kondu. 13’üne gelene kadar 200 kiloya ulaşan İdil, yatağa bağımlı oldu.

Kosovalı hekimler hayati tehlikesi olmasından ötürü ameliyat etmeyince, ailesi onu İstanbul’a getirdi.

Tüp mide ameliyatı olan Kosovalı 13 yaşındaki İdil, 1 haftada 10 kilo verdi. Oldukça mutlu olduğunu söyleyen küçük çocuğun 1 yılda kilosunun yüzde 80’ini vermesi bekleniyor.

Prader Willi Sendromu ile Mücadele

idil abazi ve annesi
Abazi Ailesi’nin oğulları İdil, 3 kilo 700 gram olarak doğdu ve 2 yaşına dek yaşıtlarıyla aynı şekilde büyüdü. Sonraları kilo problemi boy gösterdi ve muayene oldu.

Küçük çocuğa, iştah bozukluğuna bağlı morbid obezitenin gözlendiği nadir bir genetik hastalık olan Prader Willi Sendromu teşhisi kondu.

Bebekliğinden itibaren pek çok doktor gezen ve farklı diyetler uygulayan çocuk 10 yaşından sonra 100 kiloyu aştı. Pandemiyle birlikte eve kapanan çocuk daha çok yemeye başladı ve 200 kiloya ulaştı.

Kosova’da Ameliyat Olamadı

idil abazi ve ailesi
Yatağa bağımlı hale gelen, oksijen desteğiyle hayatına devam eden İdil’in akciğer ve karaciğerinde de sorunlar başladı. Ülkesindeki hekimler kabul etmediğinden ameliyat olmak için ailesiyle İstanbul’a geldi.

Baba Skender Abazi; “Fazla riskli ve yaşı küçük olduğu için kimse kabul etmedi. Avrupa’da da şansımızı denedik ama bir yer bulamadık. Sonra Türkiye’de bu hastane bulduk ve bize tüm riskler bize anlatıldı, biz de kabul ettik.” dedi.

İSÜ Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde laporoskopik tüp mide ameliyatı olan İdil’in operasyonu başarılı geçti.

İlk Haftadan 10 Kilo Verdi

idil abazi ve doktoru
Kosovalı İdil Abazi’nin laporoskopik tüp mide ameliyatını gerçekleştiren Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Aziz Sümer, ameliyattan önce bazı medikal tedaviler uygulandığını söyledi.

Dr. Sümer; “İdil, hareket edemeyecek pozisyondaydı. Tüp mide ameliyatından sonra şu an genel durumu gayet iyi. 1 hafta içinde yaklaşık 10 kilo kaybetti.

Yakın bir gelecekte 5 ay sonra yaklaşık bir 40-50 kilo vereceğini ve dolyısıyla oksijen desteğinden kurtulacağını düşünüyoruz” dedi.

Yeniben'de tüp mide ameliyatı tedavisinde öne çıkan doktor olmak için tıklayın!


Yayınlanma tarihi: 22/11/2021

-

Son Güncellenme: 26/11/2021

Başa Dön