13 Soruda İmplant Tedavisi

İmplant Tedavisi

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Dt. Barış Ünlü tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

13 Soruda İmplant Tedavisi

Eksik dişler estetik açıdan kötü göründüğü gibi, sağlığı da olumsuz yönde etkileyebilir. Neyse ki diş tedavisi ve estetiğinde gelişen teknolojilerle yeni yöntemler uygulanabiliyor.

İmplant tedavisi bunlardan biri. İmplant, eksik olan dişlerin yeniden işlev görmesini sağlamak ve ağız sağlığının bütünlüğünü korumak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküdür.

Ancak bu tedaviyle ilgili pek çok yanlış inanış bulunuyor. Bunun bir sonucu olarak da pek çok kişi son derece önemli olan implant tedavisinden uzak duruyor.

Uzman hekimler tarafından uygulandığında hayat kalitesini artıran bir uygulama olan implantla ilgili yanlış bildiğiniz ve merak ettiğiniz her şeyi Diş Hekimi Barış Ünlü’ye sorduk:
Baris Unlu, DMD

İmplant Tedavisi Acıtır Mı?

dental implant -6“İmplant tedavisi acı veren bir işlem değildir. Bu tedavi uygulanırken bölgesel anestezi kullanılır. Böylelikle işlem sırasında ve sonrasında herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmez.

Hatta hastalar tedaviden sonra rutin hayatına kolaylıkla dönebilir.”

İmplant Tedavisi Zor Mu?

dental implant -11“İmplant tedavisi, alanında uzman hekimler tarafından doğru hastalara uygulandığında son derece kolay bir işlemdir.

Hastaya uygulanacak tedaviye göre farklılık gösterse de implant tedavisi 30 dakika ile 2 saat arasında bir sürede gerçekleşir.”

İmplantlar Ne Kadar Süre Kullanılabilir?

dental implant -7“İmplantlar diş çürümesine maruz kalmadığından uzun ömürlüdür. Bazı durumlarda yeniden düzenleme seansı gerekse de ortalama 20 yıl kadar kullanılabilir.

Ancak diş eti sağlığının korunması bu sürenin uzun ya da kısa olmasında son derece önemli bir etkendir.”

İmplant Kemik İçinde Paslanır Mı?

dental implant -5“Uygulanan implantın paslanması gibi bir durum söz konusu değildir. Biyolojik uyumluluğu üstün olan implantlar aynı zamanda düşük yoğunluğa ve ısı geçirgenliğine sahiptir.

Bunun yanında implantlar demir yerine saf titanyumdan yapılırlar. Bu nedenle paslanma olmaz.”

Dental İmplantlar Düşer Mi?

dental implant -10“İmplant çene kemiği delinerek sabitlenir. Bu nedenle düşme gibi bir durum olası değildir.

Ancak diş eti sağlığına bağlı olarak bazı özel durumlarda yerinden oynama, gevşeme ve çıkma gibi sorunlar gözlemlenebilir. Bu nedenle diş eti sağlığı korunmalıdır.”

Dental İmplantların Özel Bir Bakıma İhtiyacı Var Mı?

dental implant -9“İmplantlar için fırçalama ve diş ipi kullanma dışında özel bir bakım uygulamanıza gerek yoktur. Rutin diş temizliği ve diş eti bakımını yaparak implantlarınızı da korumuş olursunuz.”

İmplant Uygulanacak Bölgede Kemik Yetersizliği Varsa Ne Yapılır?

dental implant -13“Uygulama öncesinde kişinin kemik dokusu detaylı olarak değerlendirilir. Sağlıklı bir implant tedavisinin mümkün olması için implant çevresinin en az 1 mm kemik ile sarılması gerekir.

Bu nedenle bölgedeki kemik yapısının yeterli uzunluk ve genişliğe sahip olması son derece önemlidir. Ancak yeterli miktarda kemik tespiti olmadığı durumlarda üç boyutlu görüntüleme yapılır.

Bu görüntülemede yeterli kemiğin olmadığı tespit edildiğinde alt veya üst çeneden farklı teknikler uygulanarak yeni kemik oluşturulma işlemleri uygulanabilir.

Yeni kemik oluşturma teknikleri hakkında hekiminizden detaylı bilgi alabilirsiniz.”

İmplantın Tutup Tutmadığı Nasıl Anlaşılır?

dental implant -4“İmplant tedavisinde uygulanan implantın tutup tutmadığı hasta tarafından kolaylıkla anlaşılabilir.

Tedavi sonrasında uzun süreli ağrı, şişlik, iltihaplanma ve kanama gibi sorunlardan en az biri ya da birkaçı yaşanıyorsa ve implant sallanıyorsa işlem tutmamış olabilir. Bu durumda zaman kaybetmeden hekime başvurulmalıdır.”

Tek Dişe İmplant Yapılır Mı?

dental implant -8“Tek diş kaybı yaşamış olan hastalar için de implant uygulaması yapılır. Bu uygulamada çeneye bir implant yerleştirilir ve üzerine kron sabitlenir.

Böylece implant tedavisi boş olan bölgenin yanında bulunan sağlam dişlere zarar vermeden uygulanmış olur.”

Her Dişe İmplant Yapılır Mı?

dental implant -1“Diş kaybı yaşanan her durumda, tek bir dişe ya da tüm dişlere implant tedavisi uygulanabilir.”

İmplant Yapılırken Dikiş Atılır Mı?

dentalimplant -3“İmplantın uygulamak için yuva açıldığından işlem sonrasında dikiş atma ve kapatma işlemi de mutlaka uygulanır.”

İmplant Tedavisi Pahalı Mı?

dental implant -12“İmplant tedavisi fiyatları işlemin yapılacağı hastane ya da kliniğe, hastanın ağız sağlığına, protezin şekline ve implantın markasına göre farklılık gösterir.

Buna ek olarak ücret implantın sayısı ve niteliği ile de doğru orantılıdır. Kesin ücretin belirlenmesi için diş hekimi muayenesi gerekir. İmplant tedavisi SGK kapsamı dışındadır.”

İmplant Yapılmazsa Ne Olur?

dental implant -2“Diş kaybı ile yaşanan boşluklara implant işlemi uygulanmazsa, çene yapısı zamanla şekil bozuklukları yaşayabilir. Zaman içinde dişlerde aralanma gibi şekil bozuklukları da görülebilir.

Bunun yanında ağızda kapanış bozuklukları da yaşanır. Bu nedenle implant tedavisi ertelenmemelidir.”


Yayınlanma tarihi: 06/06/2023

-

Son Güncellenme: 06/06/2023

Başa Dön