Gülüş Tasarımı Nasıl Olmalı?

Gülüş Tasarımı

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Dt. Barış Ünlü tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Gülüş Tasarımı Nasıl Olmalı?

Sağlıklı ve estetik bir gülüşe sahip olmak için, diş ve yüz yapısının birbirine uyumlu olması gereklidir. Bu yüzden gülüş tasarımı günümüzde önem kazanmıştır.

Gülüş tasarımı yapılmadan önce diş hekimi, kişinin ağız içi ve dışı görüntülerini elde eder. Bu işlem, özel fotoğraf makineleri yardımıyla yapılır.

Ayrıca, diş ve çene kemiği yapısının hangi aşamada olduğunun anlaşılması için röntgen resimleri çekilir. Gülüş tasarımı yapılırken, aşağıdaki işlemler gerçekleştirilir:

Ağız yapısını ortaya koyan fotoğraflar incelenir. Diş ve çene kemikleri için çekilen röntgen filmleri incelenir ve nasıl bir işlem yapılacağına karar verilir. Dişlerle birlikte, kişide diş eti sorunu varsa, “Pembe estetik” adı verilen diş eti tedavisi uygulanır.

Diş etlerinin ne durumda olduğu ve simetriği incelenir. Yapılacak olan işleme karar verildikten sonra kişiden onay alınır. Daha sonra hangi işlem uygulanacaksa, 10 gün içerisinde yapılacak olan işlem gerçekleştirilir.

Günümüzde en fazla uygulanan gülüş tasarımı uygulamalarını Diş Hekimi Barış Ünlü anlatıyor:
Baris Unlu, DMD

İmplant Uygulaması

implantEstetik olduğu kadar, tedavi amaçlı da yapılan İmplant uygulaması, çene kemiğine yerleştirilen özel bir vida üzerine, diş kaplaması yerleştirilmesi suretiyle uygulanır.

Ağızda diş eksikliği olması, konuşma bozukluklarını ve çiğneme sorunlarını da beraberinde getirir. Ayrıca, yüz simetriğinin de bozulmasına neden olur.

Porselen İnley Dolgu Uygulaması

inleyDiş üzerindeki yüzeyin, uygun dolgu malzemeleri ile doldurulması işlemidir. Estetik açıdan, diş yüzeyinin doğal beyazlığının yansıtılmasını sağlar. Kompozit ve amalgam dolgularda meydana gelen ve estetiği bozan görünümün giderilmesi için geliştirilmiştir.

Full Porselen Kron Uygulaması

porselen kronDoğal olan dişler, ışığı geçirir. Bu durum dişlerin daha canlı ve derin görünmesini sağlar. Çeşitli nedenlerden dolayı bozulan diş yapısı sonucunda, dişin estetik görünümü ve derinliği de zarar görür.

Doğal dişe en yakın canlılığın ve derinliğin verilmesi için ise Full porselen kron uygulaması geliştirilmiştir. Özellikle ön dişlere uygulanır.

Mekanik ve kimyasal olan dişe yapıştırılan porselen dolgular, yüksek oranda ışığı geçirme kapasitesine sahiptir.

Zirkonyum Destekli Porselen Kron Uygulaması

zirkonyumUygulamanın yapılabilmesi için diş etlerinin sağlıklı olması gerekir. Metal destekli kaplamalarda olduğu gibi dişler 2 mm kadar kenarlarından törpülenerek, bir miktar küçültülür. Özel ölçü kaşıklarıyla hassas olacak şekilde ölçü alınır.

Zirkonyum maddesi laboratuvar ortamında diş renginde olacak şekilde şekillendirilir. Üstüne ise zirkonyumla uyumlu olan porselen kaplanır. Daha sonra bu alaşım, klinik ortamda kişinin küçültülmüş dişine yerleştirilir. Özel yapıştırıcılar yardımıyla da sağlamlaştırılır.

Diş estetiği olarak en çok tercih edilen uygulamadır. Dişlerin dolgun ve beyaz görünmesini sağlar. Düzenli olarak bakımı yapıldığında, uzun zaman boyunca dayanır.

Laminate Restorasyon Uygulaması

laminateRestoratif diş tedavisine giren laminate restorasyon uygulaması, daha çok ön dişlerdeki çarpıklıkları ya da zedelenmeleri düzeltmeye yönelik olarak yapılır. Hızlı ve güvenli bir yöntemdir.

Porselen laminate veneer adı verilen malzeme, kimyasal olarak deforme olmuş ön dişlere yapıştırılır. Az miktarda diş törpülenir ve doktor tarafından şekillendirilir.

Özel yapıştırıcılar yardımıyla, daha önceden ölçüsü alınmış porselen malzeme, kompozit olarak deforme olan bölüme yapıştırılır.

Adeziv Sistem (Bonding) Uygulaması

bondingİlk olarak 1982 yılında Japon bilim insanı Nakabayashi tarafından bulunmuştur. Bonding olarak da adlandırılan Adeziv sisteminde diş törpülemesi işlemi kullanılmaz. Eğer dişlerde çürük problemi yoksa diş yüzeyi öncelikli olarak pürüzsüz hale getirilir.

Daha önceden hazırlanan ve diş rengiyle uyumlu kompozit malzeme, pürüzsüz hale getirilen bölgeye yerleştirilir. Kompozit malzeme, ışığı daha iyi geçirebilmek adına iyice cilalanır. Böylece doğal diş görünümü sağlanmış olur.

Diş Beyazlatma (Bleaching) Uygulaması

bleachingZararlı alışkanlıklar ve düzenli olarak bakım yapılmaması sonucunda, dişlerde sararma ve grileşme gözlemlenir. Yüz estetiğini ve gülüşü olumsuz bir şekilde etkileyen bu durum, düzenli olarak beyazlatma işlemi sonucunda son bulabilir.

Diş beyazlatma (Bleaching) işlemi, gülüş tasarımı uygulamalarından en kolayı ve aynı zamanda en çok tercih edilenidir. Ancak diş etlerinin ve dişlerin sağlıklı olması gerekir. Diş beyazlatma iki farklı yöntemle uygulanır:

Klinik ortamda yapılan beyazlatma işleminde, özel bir jel madde ve ışık kullanılır. 1 saat süren uygulama sonrasında diş rengi 4 tona kadar açılır. Ev ortamında yapılan beyazlatma işleminde ise doktor tarafından kişiye özel olarak hazırlanan plastik ağızlık verilir.

Bu ağızlığın içinde özel bir jel madde bulunur. Günde 4 saat kadar plastik ağızlık kullanılır. 1 hafta düzenli kullanım sonunda, istenilen beyazlık elde edilebilir.

Kron Boyu Uzatma

krom boyuGülüş tasarımı türlerinden bir tanesi olan kron boyu uzatma işlemi, hem estetik amaçlı, hem de sağlık amaçlı yapılan uygulamadır. İçten çürüme meydana gelen ya da diş eti hizasında kırılan diş olması durumda yapılır. İki farklı yöntemle uygulanır:

Gingivektomi adı verilen yöntemde, diş eti dokusu, cerrahi bir operasyonla kaldırılır. Gingivoplasti yönteminde ise diş etrafındaki yumuşak doku yeniden şekillendirilir.

Zarar gören ya da diş estetiğini bozan diş etlerine yumuşak doku eklenmesi işlemidir.  Bazı durumlarda kron boyu uzatma işlemlerinde çene kemiğine de müdahale yapılabilir.

Diş Eti Cerrahisi Uygulamaları

diş etiPeriodontal tedavinin en önemli aşamalarından bir tanesidir. Diş eti cerrahisindeki amaçlardan birisi de, gülüş estetiğinin sağlanmasıdır. Cerrahi yöntemler uygulamadan önce hastaya lokal anestezi uygulanır.

Daha sonra:

Gingivektomi yani diş eti dokusu kaldırılır. Flep operasyonu ile kemik erimesi olan kişilerde, diş eti dokusunun altında olan kök yüzeyleri temizlenir ve cep derinliği azaltılır. Cerrahi kök yüzeyi düzleştirme yöntemi ile dişlerde oluşan plak ve diş taşları, özel aletler yardımıyla temizlenir.

Küretaj işlemiyle; diş eti, kök yüzeyi ve dişlerde oluşan iltihaplı bölgeler temizlenir. Gülüş tasarımı için yapılan tüm işlemlerin amacı, diş ve diş etlerinde meydana gelen fonksiyonel ve estetik sorunların giderilmesidir.


Yayınlanma tarihi: 13/06/2023

-

Son Güncellenme: 13/06/2023

Başa Dön