Diş taşı, ya da diğer adıyla tartar, dişler üzerinde biriken plakların sertleşmesiyle oluşur ve temizlenmediği takdirde dişeti çekilmesine ve dişeti iltihaplarına, ileri seviyede ise diş kaybına yol açabilen bir sorundur.
  
Dişeti çizgisinde ve dişeti çizgisinin altında görülebilen diş taşlarının dişeti iltihabına yol açması durumunda ilk belirti, dişeti kanaması olarak ortaya çıkar. Sadece sağlık sorunlarına değil, estetik problemlere de yol açan diş taşları, diş çevresinde koyu lekeler şeklinde görülür ve ağızda kötü kokuya sebep olur.

Diş taşı temizliğinin fiyatı, işlem süresine ve işlemi yapacak olan diş hekimine göre değişir. Bununla birlikte, klinik ya da muayenehanenin bulunduğu il, ilçe ve semt detayları da fiyatı etkilemektedir.
  
 Diş taşı temizliği işlemi için ortalama 400 TL ödenirken, bazı ünlü diş hekimlerinin İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerin tanınmış semtlerinde yer alan kliniklerinde bu rakam 1.000TL’nin üzerine çıkabilmektedir. Özel muayenehane ve klinikler dışında, devlet hastanelerinde de diş taşı temizliği yapılmaktadır ve işlemler genellikle ücretsizdir.

Diş taşları, oluştuktan sonra diş yüzeyine çok kuvvetli şekilde tutunurlar, bu nedenle evde diş taşı temizliği yapılması mümkün değildir. Detertraj denilen diş taşı temizliği, 6-12 ayda bir, diş hekimi tarafından yapılmalıdır. Çok yoğun diş taşı problemlerinin olduğu ve hastanın acı eşiğinin düşük olduğu durumlar haricinde, diş taşı temizliği anesteziye gerek duyulmadan yapılır.
  
Diş hekimi, diş temizliği için üretilmiş özel aletler yardımıyla diş yüzeyindeki ve dişeti altındaki diş taşlarını temizler. İşlem süresi hastanın ağzındaki diş taşlarının yoğunluğuna bağlıdır. Çok yoğun diş taşlarının temizliği esnasında ağrı ve kanama görülebilir. Bunun dışında, düzenli diş bakımı yaptıran hastalarda işlem ağrısız ve kanamasız tamamlanır. Diş taşlarının temizliği tamamlandıktan sonra polisaj işlemiyle diş yüzeyleri parlatılır.

  • Diş taşı temizliğinden sonra dişlerde ve dişetlerinde aşırı hassasiyet gözlemlenebilir.
  • İlk 24 saat aşırı soğuk ve aşırı sıcak gıda tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • İşlemden sonra diş hekiminin önerdiği diş macunu ve gargaralar kullanılmalıdır.
  • Dişler düzenli olarak günde iki kez fırçalanmalıdır.
  • Diş taşları temizlendikten sonra diş aralarındaki boşluklar belirgin hale gelir.


Halk arasında yaygın bir inanışla, diş taşı temizliğinin dişlere zarar verdiği düşünülür. Bu inanışın dayandığı bilimsel bir kaynak yoktur. Diş taşı temizliği, sağlıklı diş ve dişetleri için gereklidir.

Düzenli olarak kontrol edilip temizlenmeyen dişlerde ileri dönemde dişeti sorunlarına bağlı olarak kayıplar yaşanabilmektedir. 

Diş taşları, iyi temizlenmemiş diş yüzeylerinde biriken plakların sertleşmesiyle oluşur. Dolayısıyla, düzgün bir ağız bakımı sayesinde diş taşı oluşumu önlenebilir ya da minimum seviyede tutulabilir. Günde iki kez diş fırçalamak ve diş fırçasının erişemediği yerler için diş ipi kullanmak, diş taşı oluşumunu engellemeye yardımcı olur.

Yayınlanma tarihi: 21/08/2019

-

Son Güncellenme: 27/03/2023

Misyonumuz, modern güzelliğe yapılan her yatırımın buna değer olduğu bir dünya yaratmaktır.

Başa Dön