Bu bitkileri yetiştir, sen evinden daha çok güzelleş!


Gülben Şaş tarafından yazılmıştır.

Kozmetik tarihinin başlangıcı 7000 yıl öncesine dayanıyor. Bu da kimyasal teknolojilerin hayatımıza fayda sağlamaya başlamasından epey bir zaman önce demek oluyor. Elimizdeki ilk delillerin de tanrıçaların ülkeleri olan Mısır ve Roma’ya dayanması bir tesadüf değil. Onlar toprak ve bitki karışımlarıyla kendilerini nasıl süsleyeceklerinin yolunu bularak; kimsenin özellikle istemediği, ama herkesin ihtiyacının olduğunu anladığı kahramanlar oldular. Bugün bile güzellik sektörünün temeli bitkilere dayanıyor.

Evde bitki yetiştirme cilt bakimi

Madem öyle, hem bitkiler de bu kadar güzelken, onları neden evde yetiştirmiyoruz?

Biz de onu diyoruz. Neden?

Önce küçük bir hatırlatma yapalım. Elbette PRP, botoks gibi uygulamalarla elde edeceğin sonuçla bu listeden alacaklarını karşılaştıramayız. Yani alnına çiçek sürdün diye kırışıklıkların yok olmaz. Fakat görünümü azalabilir veya oluşumu ertelenebilir. Bu yüzden güzellik saksıda da yetişse, gidin ve onu kullanın hanımlar!

1. Aloe vera

 

Bu listeye son dönemin göz bebeği aloe’yle başlamasak olmazdı. Cilt tarafından doğrudan emilen özel bir jele sahip olmasıyla en hızlı nemlendirme için mükemmel. Yanık, akne gibi hücre yapısını değiştiren elementlere karşı da oldukça etkili.

Sıcak iklimleri seven aloe vera bitkisi ev içinde neredeyse sulamayı unutsanız bile kolayca yetişiyor. Ucundan makasla ihtiyacın kadarını kes ve doğrudan kullan. Kesilen parçaları daha sonra yeniden toprağa dikerek yeni kökler de elde edebilirsin.

2. Biberiye

biberiye

Güzel kokulu biberiyenin, dokuları lokal olarak büzme etkisi var. Bu sebeple ilaç yapımında da kullanılıyor. Bu da kanın en ince damarlara kadar bile ilerleyebilmesini sağlayan bir uyarıcı etki yaratıyor, yani kan dolaşımını hızlandırıyor. En ince damarlara bile kanın gitmesini sağlayarak hem gençleştirmede, hem de yeni hücre yapımında etkili.

Biberiye kaynatıp suda rengini iyice bırakana kadar bekleterek veya saf zeytinyağı içinde devamlı kullanabilirsin.

3. Nane

Nane, antibakteriyel ve salisiliktir. Tam da akne tedavisinde kullanılan iki özellik! Sivilceyle mücadele için kullanabilir ve içindeki A vitamini sayesinde de yüzünde yağ kontrolünü sağlayarak kalıcı sonuçlar elde edebilirsin. Nane, aynı zamanda biberiyenin uyarıcı etkisine sahiptir. 

Nane yapraklarını baz oluşturacak bir yağın içinde (doğal bitkisel yağlardan herhangi biri) tamamen ez. Bir gece beklet, süz, daha fazla nane ekleyerek ertesi gün devam et. Beş gün boyunca tekrarla. Oluşan yağı gece uyumadan önce kullanabilirsin. Ezilmiş naneyi sivilceli veya çok yağlı bölgelere doğrudan uygulayabilirsin. Çok problemli ciltler için nane banyosu da mümkün. 

4. Adaçayı

adaçayı

Adaçayında naneden daha yüksek miktarda A vitamini var, bu da onu harika bir antioksidan ve cildini yaşlandıran dış etkenlere karşı harika bir kalkan yapıyor. İçindeki kalsiyum da ölü hücreleri tazelemek için çok değerli. Bu özelliklerle cildin hem kendi peelingini yapmış, hem de hücre yenilenmesini başlatmış olacak.

Adaçayını normal bir çay gibi taze taze demleyip ılımasını bekledikten sonra tonik gibi vücudunun tüm yağlı bölgelerine uygulayabilirsin. 

5. Melisa veya oğulotu

Melisa

Mis kokulu melisanın deforme olmuş hücreleri yenileme etkisi öyle güçlü ki, kanser tedavisinde kullanım alanları araştırılıyor. Çünkü içinde en güçlü antioksidanlardan olan ferulik asit var. Kokusunun aromaterapik etkisinden de bahsetmeden olmaz. Sakinleştirir, rahatlatır, salgıladığın stres azaldığı için cildine zarar veren radikallere karşı da savunmasız kalmazsın. Aynı sebeple daha iyi uyumanı da sağlayarak cildinin yenilendiği uyku periyodunu verimli geçirmeni sağlar. 

Büyük güç de büyük sorumluluk getiriyor. Melisayı tüketirken biraz daha dikkatli olmalıyız. Kaynamış suya çay ölçüsünde melisayı ekleyip 20 dakikayı geçmeyecek şekilde demle. Çay suyuyla yüzünü temizledikten sonra çay yapraklarıyla birkaç dakika masaj ve ılık suyla durula. 

Biz ev şartlarına en kolay uyum sağlayanları seçtik. Bahçen varsa -öncelikle şanslısın- papatya, gül gibi çiçekler de yetiştirebilirsin. Maske karışımlarını hazırlarken, her seferinde farklı bir bitkiyle farklı bir etki seçebilme özgürlüğü için istersen hepsini dene! Bir tutam nane salataya, bir tutam nane güzelliğine… 

Şimdiden afiyet ve şifa olsun. 


Yayınlanma tarihi: 11/05/2020

-

Son Güncellenme: 04/02/2021

Başa Dön