Yaklaşık 10 yıldır araştıryorum boy uzatma ameliyatını....
Devamını okuBoy Uzatma Ameliyatı
Bahar Özbal tarafından yazılmış, Prof. Dr. Muharrem İnan tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.



Merhaba, Boy uzatma ameliyatı olmak istiyordum. 1.63'üm...
Devamını oku

Boy Uzatma Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Estetik ve güzellik algısı yüzyıllar boyunca değişime uğrasa da kişinin kendini beğenme ve toplum tarafından kabul görme arzusu devam etmektedir.
Bu beklentiler cinsiyetten bağımsızdır.
Büyüme hormonu egzersiz, sağlıklı beslenme, düzenli uyku alışkanlığı gibi etkenlerle salgılanır ve hasarlı dokunun tamiri, hücre yenilenmesi, kemik uzaması dolayısıyla boy uzaması, kas büyümesi, yağ yakımı gibi proteinlerin oluşturulması için karaciğerde işlenir.
Büyüme hormonu, kortizol, ergenlik hormonları (östrojen ve testosteron), tiroit hormonları gibi hormonların eksikliği ya da fazlalığı büyümeye doğrudan etki eder.
Bu hastalar doğuştan kısalıklar olabilecekleri gibi geçirilen kazalar, kemik enfeksiyonları, tümörler, tek taraflı uzamanın duraksaması, kemik eğriliklerine bağlı görece kısalıklar (DEFORMİTE) gibi nedenlerle karşımıza çıkabilmektedir.
En sık nedeni akondrodistroplazi olup büyüme hormonu eksikliklerinde de karşımıza çıkabilmektedir.
Erkek boyu 135 cm, kadın boyu 130 cm sınırlarının üzerine genellikle çıkamamaktadır.
Bu hastalarda ilk müdahale 5-6 yaşlarında yapılmalıdır. 2. seans operasyonlar ortalama 10-12 yaşlarda yapılır.
Bazı hastalarda 3. seans cerrahi gerekebilmektedir. Ortalama 20-25 cm uzatma mümkündür. Erişkin yaşta başvuran hastalarda da eğrilik düzeltme(deformite) ve uzatma ameliyatlarını aynı seansta yapmak mümkündür.
Bu değerler altında olan, büyüme çizgileri kapanmış, doğal yollarla daha fazla uzama beklentisi bulunmayan hastalarda kozmetik boy uzatma ameliyatları yapılabilmektedir.
1- Eksternal Fiksatör Yardımlı Boy Uzatma Ameliyatı
Tamamı dışarıda yöntemlerde (eksternal fiksatör ile uzatma) bu süre uzatma miktarının yaklaşık 4-5 katıdır.
Kombine yöntemde ise içerideki çivinin yük taşıması nedeniyle bu süre 4-5 ay arasındadır. Tamamı kapalı yöntemlerde dışarıda cihaz bulunmamaktadır.
SÜRELER/ GÜN EKSTERNAL FİKSATÖR | KOMBİNE YÖNTEM | KAPALI YÖNTEM
NEKAHAT(İSTİRAHAT) 10 10 10
UZAMA 50 50 50
BEKLEME 240-300 30-45 0
CİHAZIN ÇIKARILMASI 300-360 120-150 60*
TABLO: 5 cm uzatma için ortalama tedavi süreleri.
*Kapalı yöntemde cihazın yük taşıyamaması nedeniyle kozmetik uzatmalarda taraflar tek tek yapıldığından süre 2 katına çıkmaktadır.
Sistem cilt altında olduğu için çıkarma söz konusu değildir. Belirtilen süre ikinci tarafın yapılması için gereken süre olup toplamda 120 günde uzatma tamamlanmaktadır.
Kombine yöntem 1 veya 2 gün sonra destekli veya desteksiz, 15 gün sonra ise tamamen desteksiz yürümeye başlanabilir. Hastanede kalınması gereken süre 5-7 gün arası, cihazların bacaklarda kalma süresi ise yaklaşık 4-5 ay civarıdır.
Ameliyattan 6 ay sonra normal hayata dönülebilir, 1 yıl sonra ise ağır spor yapmaya başlanabilir.
- Bu ameliyatlar hastanın tercihine, genel sağlık durumuna bağlı olarak spinal-epidural anestezi veya genel anestezi ile yapılabilmektedir. Alınan anestezi ile ilgili komplikasyonlar bu büyüklükteki her ameliyatın anesteziye bağlı riskleri ile aynıdır.
- Ameliyat sonrası estetik açıdan sorun oluşturacak ameliyat izi kalması da risklerdendir. Eksternal Fiksatör Yardımlı sistem, kapalı sistem yönteme oranla daha az iz gözlemlenir.
- Ameliyat sonrası uzatma sürecinde kas, damar ve sinirlerde akut şiddetli ağrılar görülebilir.
- Boy uzatma sürecinde aktif olarak kullanılamayan ameliyatlı bacakta, hareketsiz kalmaya bağlı, kas zayıflıkları ortaya çıkabilir.
- Ameliyat sonrası rehabilitasyon süreci önemlidir. İyi bir rehabilitasyon süreci geçiremeyen kişilerde eklem hareketlerinde sertlik ve kısıtlamalar oluşabilir. Bu nedenle fizik tedavi egzersizleri ihmal edilmemelidir.
- Alt bacak uzatmalarında; eğer kas ve sinirlerin kaldırabileceğinden daha fazla uzatma yapılırsa aşil tendonu kısa kalabilir ve kısa aşil sendromu görülebilir.
- Enfeksiyon ve materyal riskleri en yaygın grupta yer alır. Gerek kemik içine yerleştirilen ortopedik implantlar gerekse de kapalı sistemde yerleştirilen internal çiviler nedeniyle kemik enfeksiyonu riski görülebilir. “Çivi dibi enfeksiyonu” bir diğer enfeksiyon riskidir. Yumuşak dokuda dışarıdan uygulanan cihazlara bağlı olarak gelişebilir. Her türlü enfeksiyon riskini en aza indirmek için doktorunuz ameliyat sonrası antibiyotik tedavisi uygulayacaktır.
- Diğer risk kullanılan materyallerin yetersiz kalmasına bağlı gelişir. Materyallerin yükleme ya da yetmezlik sonucu gevşemesi, kırılması gibi risklerin doğurduğu sorunlar iyileşme sürecinin uzaması ya da sıkıntılı geçmesine neden olabilir. Nadir görülen risklerdendir.
- Current Techniques of Limb Lengthening : Journal of Pediatric Orthopaedics (lww.com)
- Limb Lengthening: The Process | International Center for Limb Lengthening
- Complications of Limb Lengthening A Learning Curve. : Clinical Orthopaedics and Related Research (1976-2007) (lww.com)
- US20140052134A1 - Limb lengthening apparatus and methods - Google Patents
- Recovery of Muscle Strength and Power After Limb-Lengthening Surgery - ScienceDirect
- Limb lengthening history, evolution, complications and current concepts | Journal of Orthopaedics and Traumatology | Full Text (springeropen.com)
Yayınlanma tarihi: 01/01/2018
-
Son Güncellenme: 18/03/2021
Hasta Yorumları
2 Hasta YorumuYaklaşık 10 yıldır araştıryorum boy uzatma ameliyatını. Dünya çapında bilgi alışverişim oldu....
Devamını oku

Merhaba, Boy uzatma ameliyatı olmak istiyordum. 1.63'üm ve hedefim 1.70 olmak. Araştırmalarım ve Yeniben...
Devamını oku

Fotoğraflar
Videolar
Doktorlar
42 Boy Uzatma Ameliyatı Doktoru





